![Piramidy w Gizie](/media/lib/157/n-1179590550_773674-8935cd811cab27569d9b03f4c2dbccb5.jpeg)
Najstarszy port
15 kwietnia 2013, 08:33Francusko-egipski zespół archeologów odkrył najstarszy znany port na świecie. Wiek struktury znalezionej u wybrzeży Morza Czerwonego oceniono na około 4500 lat. Zdobyte dowody wskazują, że miejsce to jest o ponad 1000 lat starsze niż inne znane porty - powiedział egiptolog z Université Paris Sorbonne Pierre Tallet, dyrektor misji archeologicznej.
![](/media/lib/86/n-alkohol-bd4e7c49a9e73b452cf1f603dfbfcc21.jpg)
Alkohol spożywamy od milionów lat
5 lutego 2015, 09:23Nowe badania dowodzą, że już przed 10 milionami lat wspólny przodek szympansa, goryla i człowieka mógł trawić alkohol. To oznacza, że alkohol był częścią diety na miliony lat wcześniej, zanim ludzie nauczyli się go wytwarzać. Niewykluczone, że pozwolił na pojawienie się i przetrwanie naszego gatunku.
![](/media/lib/293/n-wiosla-050825f52d999174575ec0ba8dcd93da.jpg)
Prehistoryczne kobiety silniejsze od współczesnych wioślarek
30 listopada 2017, 10:18Badania porównawcze kości współczesnych kobiet oraz kobiet mieszkających w Europie Środkowej w ciągu pierwszych 6000 lat po pojawieniu się rolnictwa wykazały, że zajmujące się rolnictwem panie żyjące przed tysiącami lat miały ramiona silniejsze niż obecnie żyjące zawodniczki wioślarstwa
![](/media/lib/426/n-slawoborze-52e436292123e945f373a1e25aab790c.jpg)
Zanikłe średniowieczne miasto – sensacyjne odkrycie w lesie koło Świdwina
20 października 2020, 08:24Jeszcze 14 lat temu bardzo niewiele osób zdawało sobie sprawę, że na terenie Polski, na polach uprawnych lub w lesie, można odkryć cały układ średniowiecznego miasta. Stało się to możliwe dzięki coraz powszechniejszemu zastosowaniu archeologii lotniczej i lotniczego skanowania laserowego, powiedział Marcin Krzepkowski, prezes fundacji Relicta z Poznania
![](/media/lib/538/n-psyjedzenie-743bb9a3822f898655bf79b0b36f2bb3.jpg)
Psy mają mniej problemów, gdy jedzą nieprzetworzoną żywność i reszki z ludzkiego stołu
17 lutego 2023, 12:04Podawanie szczeniętom i młodym psom suchej karmy znacząco zwiększa ryzyko rozwinięcia się u nich w późniejszym życiu chronicznych enteropatii, czyli przewlekłych chorób jelit, ostrzegają naukowcy z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu w Helsinkach. Równie zgubny wpływ na jelita mają przekąski czy gryzaki z wysuszonych skór zwierzęcych.
Ślimaki plagą Chin
21 sierpnia 2006, 19:49Jedzenie surowych lub półsurowych ślimaków spowodowało, że w Pekinie na zapalenie opon mózgowych zachorowało niemal 40 osób. Ten sam gatunek jest obwiniany za zniszczenie dużych połaci upraw ryżu.
![](/media/lib/45/woda-2c4d9b2a10ba2949a92d67f8e05f88b4.jpg)
Cholesterol z tapicerki
8 września 2010, 08:54Dzieci i nastolatki z wyższym stężeniem we krwi związków perfluorowanych - substancji wykorzystywanych w wodoodpornych tkaninach i tapicerkach oraz zapobiegających przywieraniu pokarmów do naczyń i utensyliów kuchennych – mają podniesiony poziom złego cholesterolu LDL (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine).
![](/media/lib/182/n-hiszpanka-24695de0d7b08a2f12a2a58b656d6225.jpg)
Hodujemy groźnego wroga
30 grudnia 2013, 13:18Profesor Aidan Hollis i Ziana Ahmed ostrzegają na łamach New England Journal of Medicine, że ludzkość może czekać ogólnoświatowy kryzys zdrowotny. Zagrożenie spowodowaliśmy sami używając antybiotyków do produkcji żywności.
![Neandertalczycy](/media/lib/227/n-1204452416_574774-dea9b1ba1914dbce3c1b5edec888125d.jpeg)
Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję
11 marca 2016, 07:34Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia
![](/media/lib/325/n-suplementy-23225d3af79f6b0d23ccd14101f7fa51.jpg)
Właściwa dieta wydłuża życie. Suplementy nie pomagają
11 kwietnia 2019, 09:26Niektóre składniki odżywcze wydłużają życie, ale tylko wówczas, gdy pochodzą z pożywienia, a nie z suplementów. Autorzy najnowszych badań nie znaleźli związku pomiędzy spożywaniem suplementów a zmniejszonym ryzykiem zgonu. Co więcej, nadmiar wapnia spożywanego w suplementach (powyżej 1000 mg/dzień) zwiększał ryzyko zgonu z powodu nowotworów